Toyota Corolla Cross Forum banner

Woda, powolne odprowadzanie z tylnych drzwi

1 reading
1.3K views 4 replies 3 participants last post by  PattiH  
#1 ·
Nie otwierałem tylnych prawych drzwi Cross L z 2022 roku przez 2 miesiące. Samochód stoi na zewnątrz, wystawiony na działanie warunków atmosferycznych. Dzisiaj otworzyłem drzwi i przez około godzinę z dołu drzwi wypływał powolny, ale stały strumień wody. Zakładam, że jest zatkany odpływ, ale nie wiem gdzie. Ktoś wie? Zauważ, że to suchy dzień, kiedy zrobiłem poniższe zdjęcie. Jak widać, na drodze pod drzwiami jest teraz ogromna kałuża.

#3 ·
Dzięki. Pociągnąłem trochę dolną krawędź i wypłynęło dużo więcej wody. To samo dotyczy czarnej osłony w jednej trzeciej drogi w kierunku zewnętrznej krawędzi drzwi. Pozostałe 3 drzwi, bez wody, kiedy wygiąłem czarną osłonę. Nie widzę nic złego, więc dlaczego te jedne drzwi zatrzymują wodę, a pozostałe drzwi nie?

Widzisz mały czarny plastik, który zakrywa otwór odpływowy? To ten po prawej stronie czerwonego okręgu. Wyciągnij go i pozwól wodzie spłynąć. Przy okazji sprawdź wszystkie drzwi pod kątem gromadzenia się wody.

#5 ·
OKROPNE wzornictwo Toyoty we wszystkich otworach tego samochodu. Nie powinniśmy oczekiwać, że błoto pośniegowe, sól i brud dostaną się pod wszystkie 4 drzwi. Obawiam się, że drzwi za kilka krótkich lat będą pełne rdzy. Właśnie oddałem swojego Crossa do zabezpieczenia antykorozyjnego, a specjaliści tam zgadzają się, że gumowa uszczelka po wewnętrznej stronie spodu samochodu jest zbyt płaska, aby zatrzymywać zanieczyszczenia i powinno to być wezwanie do naprawy.